Total Pageviews

Wednesday, 1 April 2015

Syarat Berkahwin Dengan Warga Asing

Bloggers.. Entri kali ni aku nak cerita tentang syarat-syarat & prosedur berkahwin dengan warga asing. Tak kira lah warga China, Indonesia, Amerika asalkan bukan Malaysian. Kenapa? Sebab aku bakal berkahwin warga Indonesia. So aku tau prosedur yang diperlukan ketika memohon untuk berkahwin.

Jika ada sebarang soalan sila rujuk entri aku ni balik. DILARANG WHATSAPP / MESSAGE my private number. Mohon pembaca hormat privasi aku ya. Jika ada yang Whatsapp, maaf aku tidak akan layan kerana peringatan dah diberi. Kalau nak tanya jugak, sila email ke farida.badarrudin@gmail.com

Syarat & Prosedur:

1. Bakal suami

Kalau takda bakal suami / isteri warga asing macam mana nak apply kan? Macam rukun nikah pulak kan.. hehehe

2. Pasport & Visa

Mesti mempunyai pasport & visa. Jika bekerja mestilah level professional, bukan level buruh site ya. Yang level general worker permohonan akan ditolak. Kalau nak kahwin jugak? Batalkan permit kerja dan balik negara asal, kemudian masuk Malaysia menggunakan visa pelawat.

Macam bakal suami aku guna visa pelajar sebab dia tengah ambil Phd di Universiti Malaya, maka guna student visa pun diluluskan untuk berkahwin.

3. Akuan Bujang

Akuan bujang mestilah dibuat di negara asalnya jika masuk menggunakan visa student dan pelawat. Kalau bekerja, akuan bujang mesti dibuat oleh company tempat beliau bekerja.

Akuan Bujang juga boleh dimohon di kedutaan masing-masing di Malaysia.

4. Surat Kebenaran Berkahwin Luar Negara

Ini mesti dibuat di negara asal iaitu di pejabat agama tempat asalnya. Macam bakal suami aku, surat kebenaran berkahwin dikeluarkan oleh pejabat agama Medan.

Boleh juga dimohon di kedutaan masing-masing di Malaysia. 

5. Surat Kebenaran Berkahwin dari Kedutaan

Kene pergi ke kedutaan masing-masing untuk dapatkan surat kebenaran berkahwin yang dikeluarkan dan dicop oleh kedutaan masing-masing. Tak perlu bawa pasangan, hanya perlu salinan IC pasangan sahaja.

6. Pengesahan Visa & Pasport dari Imegresen

Pasangan kene ada semasa proses permohonan ini. Imegresen akan bagi borang dan kita akan isi. Sertakan salinan IC, Pasport & Visa. 

7. Kursus Kawhin

Wajib ambil jika warga asing tersebut pandai berbahasa Melayu. Macam Fadly ofcourse lah kene sebab dia orang Indonesia. Terang-terang cakap Melayu.

8. HIV Test

Wajib buat ya sama macam warga marhaen Malaysia yang lain di klinik-klinik kerajaan. Tapi mahal kene bayar RM74. Warga Malaysia hanya RM1 sahaja. 


So, inilah dokumen & prosedur yang diperlukan untuk berkahwin dengan warga asing. Kesemua proses diatas boleh siap dalam masa 1 hari. So yang mana pakai visa pelawat, sila rancang perjalanan anda dengan baik ya.

Tak kesah la korang nak kawin dengan warga negara mana sekali pun. Tetap manusia jugak. Ignore je kata-kata manusia yang sel-sel otaknya lembab berhubung sebabnya yang nak kawinnya kau, bukan dia. Betul tak?

#akuyangkawintapikauyangpanasdahkenapa

41 comments:

  1. semoga dipermudahkan urusan...

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum...
    boleh tanya sikit... yg Kene pergi ke kedutaan masing-masing tu.. "Tak perlu bawa pasangan, hanya perlu salinan IC pasangan sahaja."
    maksudnya kalau saya, lelaki, nak kawin wanita Mesir... kena bawa dia pergi kedutaan Mesir ye.. atau boleh je saya pergi seorang... tapi bawa ID dia...
    gitu?

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum...
    boleh tanya sikit... yg Kene pergi ke kedutaan masing-masing tu.. "Tak perlu bawa pasangan, hanya perlu salinan IC pasangan sahaja."

    Saya nak berkahwin dengan warga pakistan, jadi saya boleh pergi bawa salinan passport dia ke? Atau dia yang pergi bawa salinan IC saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasangan awk yg kena pergi kedutaan dia... bawak salinan ic awk je..

      Delete
  5. assalamualaikum...
    boleh tanya sikit... yg Kene pergi ke kedutaan masing-masing tu.. "Tak perlu bawa pasangan, hanya perlu salinan IC pasangan sahaja."

    Saya nak berkahwin dengan warga pakistan, jadi saya boleh pergi bawa salinan passport dia ke? Atau dia yang pergi bawa salinan IC saya?

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum...
    boleh tanya sikit... yg Kene pergi ke kedutaan masing-masing tu.. "Tak perlu bawa pasangan, hanya perlu salinan IC pasangan sahaja."

    Saya nak berkahwin dengan warga pakistan, jadi saya boleh pergi bawa salinan passport dia ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lelaki tu yg kene prgi kedutaan, bwk salinan ic awak. Awak tak boleh tolong pergi untuk die.

      Delete
  7. Assalamualaikum... test hiv tu amik mase brape lame ye?

    ReplyDelete
  8. Tak kesah la korang nak kawin dengan warga negara mana sekali pun. Tetap manusia jugak. Ignore je kata-kata manusia yang sel-sel otaknya lembab berhubung sebabnya yang nak kawinnya kau, bukan dia. Betul tak?

    #akuyangkawintapikauyangpanasdahkenapa

    :: kata2 ni sgt memberi perangsang..mcm kes saya..bakal suami now permit kerja..tp bkn level profesional..but dia akn blk negara dia..so kekeliruan saya kat sini..akn ada cooling period atau tak ada? sbb dia hanya akn blk tempoh sebulan..dan akn dtg blk utk visa lawatan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pon nk tnya bnda yg sama., klau pakai visa lawatan. ,still boleh continue krja x?.

      Delete
    2. Bila dah ada jaminan isteri/suami mmg boleh kerja dah

      Delete
    3. Ade cooling period 6 bulan biasanya. Tapi depends kepada negeri..kalau shah alam, ade cooling period, tapi tak perlu keluar malaysia within cooling period tu ..tapi prosedur kat johor paling strict, especially kalau bakal suami tu warga Pakistan.nk bukak fail kat negeri mane kene ikut alamat ic, n kene bawak bukti tempat tinggal (eg. Bil, contract sewa etc)

      Delete
  9. Assalamualaikum,
    Saya nak tanya kalau dah dpt marriage visa perlu ade visa professional ke untuk kerja di sini atau perlukan professional visa juga?

    ReplyDelete
  10. Seriously I love your last statement !! Memang betul tu!

    "tak kesah la korang nak kawin dengan warga negara mana sekali pun. Tetap manusia jugak. Ignore je kata-kata manusia yang sel-sel otaknya lembab berhubung sebabnya yang nak kawinnya kau, bukan dia. Betul tak?"

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum.. saya akan berkahwin dengan wanita kemboja. Dia akan datang memeluk Islam di Malaysia. Kemudian kami akan terus ke Thailand untuk berkahwin.. soalan saya, berapakah denda yang perlu dibayar di mahkamah syariah? Dan apa lagi yang perlu saya uruskan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik kawin kt sini je..klu kawin thai sama2 malaysia ok xde masalah..klu sorg luar negara sorg malaysia..anak esok xdapat daftar..

      Delete
  12. Assalamualaikum.. saya akan berkahwin dengan wanita kemboja. Dia akan datang memeluk Islam di Malaysia. Kemudian kami akan terus ke Thailand untuk berkahwin.. soalan saya, berapakah denda yang perlu dibayar di mahkamah syariah? Dan apa lagi yang perlu saya uruskan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf mencelah En Zul. Sekarang sudah menjadi perkara biasa apabila rakyat Malaysia memilih berkahwin dengan warga asing. Mengikut pengalaman saya beramal sebagai peguam syarie di wilayah persekutuan, mmg ada prosedurnya y perlu dpatuhi. jika prosedur tersebut x dpatuhi ada denda dikenakan kepada pasangan sbnyak tidak lebih RM1000 atau penjara x lebih 6 bulan atau kedua2nya (Seksyen 40 akta undang2 kluarga islam).

      Delete
    2. En Muhammad, jika saya ingin bernikah di Malaysia, apa lagi dokumen yg perlu saya siapkan untuk urusan perkahwinan.. dan anggaran masa untuk siapkan semua dokumen tu. Dan adakah dia juga kena buat kursus kahwin? Dan ada cara saya boleh kontek en Muhammad untuk bertanya lebih lanjut?

      Delete
    3. Sebab dia datang sini menggunakan visa pelancung, jadi masa agak terhad..

      Delete
    4. Sebab dia datang sini menggunakan visa pelancung, jadi masa agak terhad..

      Delete
    5. In shaa Allah, semoga urusan Encik Zul dipermudahkan Allah.
      Boleh whatsaap saya dulu di talian 013 3253661.

      Delete
    6. Alhamdulillah.. terima kasih kepada semua yg memberi cadangan dan menunjukkan jalan, terutama Encik Muhamad. Sekarang saya dan isteri telah selamat bernikah di Malaysia, dan sedang dalam proses pengurusan pas lawatan sosial di imigresen.. terima kasih semua

      Delete
    7. salam en zul hazmi, maafkan saya sekiranya saya mengganggu, nama saya umar. saya ada terbaca kisah encik di salah satu blog yg menceritakan tentang perihal en zul bernikah dengan warga asing. boleh saya dapatkan no en? saya juga in sha Allah ada niat utk bernikah dengan warga asing dari indonesia. jadi saya ingin tanya sikit tentang prosedur semua, terima kasih banyak2, ini no saya , 0172955930.

      Delete
    8. Assalamualaikum En. muhammad Dan En. Zul hazmi. Barakallah di atas perkahwinan en. Zul.Saya nurul...asal terengganu...sy terbaca kisah en. Zul Dan saya berharap en. Zul serta en. Muhammad sudi menunjukkan jalan kepada saya..mcm ni, saya Dan pasangan ingin berkahwin .pasangam saya adalah warganegara asing Dari kemboja yang menetap Di Malaysia menggunakan permit kerja.. Dia bekerja buruh.
      Saya mahu bertanya tentang kos untuk pas tahunan bakal pasangan saya...dan anggaran kos untuk selesaikan semua document.. Kerana saya Dan pasangan mempunyai masalah kewangan...
      Dan bagaimana pula jika pasangan saya itu Sudah berkahwin Dan mempunyai isteri di kemboja.
      Prosedur Dan document apa yang harus saya sediakan.

      Delete
    9. Wassalam, dia kena balik kemboja dulu dan masuk malaysia dengan pas lawatan sosial. Dia boleh ke pejabat mufti di Phnom Penh untuk urusan surat pengesahan poligami dan dokumen berkaitan. Tanya di pejabat agama di Malaysia dulu, apa lagi yg diperlukan.

      Kos visa first time lebih kurang rm2300. Renewal setiap tahun lebih kurang rm150

      Delete
  13. maaf saya ingin bertanya ,saya warganegara Malaysia ingin berkahwin dgn warga Negara Nepal,buat masa skg pasangan saya masih bekerja menggunakan permit kerja,saya di fahamkan dia mesti balik ke Negara asal (check out memo) dan di kenakan cooling period,biasanya berapa lama cooling period ? dia akan masuk Malaysia dengan visit visa selepas sebulan berada di Negara asal bermakna dlm tempoh colling period saya tk di benarkan berkahwin oleh jabatan agama ?atau tidak di benarkan daftar dengan imigresen untuk buka file baru di bawah spouse visa.saya amat keliru dengan prosedur ini.saya amat berharap kalian yg pernah lalui dapat berkongsi dgn saya sekurang2nya ringan bebanan dan karenah birokrasi

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum..bagaimana jika hendak bernikah dengan warganegara asing yang memegang kad unhcr.

    ReplyDelete
  15. Asalamwalaiqum.... sya nk tnya prosedur imigersen johor untuk open file..sya dh nikah dgn ppuan warganegara malaysia tapi dh 4 bln imigersen xopen file sya...sya dh 2 kali blik kpg skg imigersen suruh blik lagi sekali xblh sambung visa pelancung...nk tnya mcm mne cara dia nk open file....sbb dh 8 bln sya xblh kje dok2 rumah sje...yg duit sya kumpul pun dh hbs skg diorng suruh blik kpg lagi untuk beli ticket terbang pun xde duit...tolong bgtau cara dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. boleh pergi dekat imigresen dekat setia tropika. Tingkat 10.. dan pergi dekat kaunter pertanyaan disitu. Minta borang pendaftaran Pas Lawatan Sosial. Atau pon boleh bagitahu pegawai disitu, encik nak buat visa

      Delete
    2. Enk zul hazmi sya dh bg file pegawai disitu dh 2 bln tapi pegawai kata file dlm prosess lagi awk kena blik kpg kita xblh bg lawatan sosial lagi

      Delete
    3. Ada dapat slip yang borang dalam proses tak.. selalunya dapat semasa serah dokumen. Nikah di mana? Ada tanya kenapa dia tak dapat proses lagi?

      Delete
    4. Ade dia bg slip borang dalam proses tu kalu sya tnya dia kata boss kita xbg diorng xbgtau knp dia xbg

      Delete
    5. Dalam slip tu.. selalunya 30 hari akan siap.. nanti boleh pergi walk in terus pergi kaunter. Kaunter 1, 2 atau 3.. dan tanya kat pegawai di sana.

      Delete
  16. Sy warganegara indonesia n ada plan nk bekahwin dgn org malaysia,
    Skg ni sy kosong,klo sy balik, sy risau nama sy blacklist, ape yg sy kene buat erk tk nk bgi nama sy blacklist,,,

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum. Saya ingin berkahwin dengan warga british Pakistan, syarat semua pasal visa semua takde masalah rasanya. Cuma nak tahu jangka masa proses semua ni ambik masa berapa lama ya?

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum..saya ada satu pertanyaan mengenai urusan piham imigresen. Saya bakal berkahwin dgn seorang lelaki warganegara Greece. Semua dokumen berpatutan sudah saya siapkan, kecuali Permohonan Pengesahan Pas Bagi Tujuan Perkahwinan Warga Asing. Mereka janji akan ambil masa 1 hari bekerja, tapi dah seminggu saya tunggu masih belum ada jawapan. Saya keliru adakah proses ini memang mengambil masa. Pihak imigresen ditempat saya (Kedah) asyik beri alasan mereka sedang menunggu jawapan dari Putrajaya. Mohon pencerahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasaalam. Saya nikah di kedah juga. Kalau dokumen perj alanan semua okay. Tak perlu pengesahan. Yang penting dia masuk Malaysia dengan pas lawaran sosial/melancung.

      Delete
  19. Salam sy nk tnya boleh ke nikah kalau visa sosial dh expired? bakal suami juga pemegang ic hijau dulu sebelum berhijrah ke amerika syarikat.ada masalah x klu nk nikah guna ic hijau tetapi bukan passport. atau bagaimana caranya.

    ReplyDelete
  20. Salam.. sy nk tnye.. sy nk khwin dgn bakal suami.. org myanmar dan msuk ke cni melalui permit kerja. Tapi permit krja dia akn expired bln 3 nnti. So.. dia akan balik kmpung dia kan. Sy nk tnye brpa lme tempoh cooling period dia tu.. dan brpa agknya kesemua kos yg diperlukan utk semua hal2 ni..?

    ReplyDelete