Total Pageviews

Friday, 22 January 2016

Cara Memohon Spouse Visa / Suami atau Isteri Bukan Warganegara

Kali ni aku nak update tentang cara memohon Spouse Visa atau biasa dipanggil visa ikut isteri/suami. Tak kira berkahwin dengan warganegara mana sekalipun, prosedur tetap sama tetapi bayaran berlainan.

Yang aku akan terangkan dibawah adalah untuk warganegara Indonesia sahaja. I repeat.. INDONESIA sahaja sebab pembaca ni ada jenis yang tak paham apa ditulis.

Dah kahwin dengan orang Malaysia so kenelah apply spouse visa untuk yang bukan warganegara Malaysia tu sebab korang nak tinggal lama kat Malaysia kan so takkan nak duduk secara haram? Maka apply lah spouse visa.

Setelah korang nikah dan dah dapat sijil nikah.. Pergi lah ke Pejabat Immigration mengikut tempat tinggal anda ya. Masa pergi ke immigration tu pastikan pasport anda berada di dalam tarikh visa yang sah. Kalau had anda 30 hari sahaja so buat lah dalam masa 30 hari berada disini. Kalau visa dah tamat, balik negara asal atau keluar negara dan masuk semula ke Malaysia dengan visa lawatan yang baru.

Syarat-syarat :

1. Suami isteri wajib hadir bersama
2. Borang-borang boleh didapati di kaunter immigration dan juga di pejabat suruhanjaya sumpah yang terdapat dalam bangunan immigration tersebut.
3. Pasport suami / isteri
4. Kad pengenalan suami / isteri
5. Sijil nikah
6. Gambar berukuran pasport (4 keping setiap sorang)
7. Gambar rumah yang dibeli / disewa
8. Sijil kelahiran suami / isteri
9. Bil air dan elektrik rumah yang dibeli / disewa
10. Sijil lahir anak ( jika berkaitan )
11. Gambar pernikahan / perkahwinan

Kesemua item diatas mestilah dicop Pesuruhjaya Sumpah. Di mana nak cari Pesuruhjaya Sumpah? Di immigration tu dah sedia ada pejabat Pesuruhjaya Sumpah, ringan mulut untuk bertanya dimana ya.

Caj - caj berkaitan:

1. Setem hasil RM 10.00
2. Security Bond RM 500.00
3. Buka fail RM 500.00
4. Social visit pass RM 90.00
5. Multiple entry pass RM 15.00

Total keseluruhan adalah dalam RM 1,105.00. Bawa lah duit lebih sebab kos-kos nak fotostat semua dokumen dan upah cop Pesuruhjaya Sumpah juga perlu dibayar.

Proses permohonan visa ini mengambil masa 7 hari waktu bekerja. Pegawai immigration tu akan bagi tarikh bila visa anda siap.

Untuk permohonan baru memang mahal tetapi visa hanya dilanjutkan selama 6 bulan sahaja. Selepas 6 bulan, suami dan isteri wajib hadir bersama untuk mohon lanjutan visa selama setahun. Setiap visa akan direnew setiap 1 tahun ya. Bayaran untuk lanjutan visa seterusnya adalah RM 115.00 sahaja. Tak perlu bayar mahal seperti permohonan kali pertama.

Permohonan lanjutan visa untuk tahun seterusnya tetap memerlukan borang-borang dan syarat-syarat yang sama seperti diatas. Yang berbeza hanya bayaran lebih murah sahaja.


Sekian....

130 comments:

  1. assalamualaikum cik/puan. mungkin puan perlu tambah dokumen lain yang diperlukan. sebab saya sendiri sudah ke imegresen untuk memohon visa untuk isteri saya.. dokumen lain yang perlu bawa(ori & salinan):
    1-kartu keluarga isteri/suami (harus ada nama ayah & ibu)
    2-kad pengenalan Indonesia (suami/isteri)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assallamuallaikum kak,Maaf nak bertanya apakah borang borang Kita Isi atau immigration isi?pasal saya pun nak ajukan visa ikut suami Tapi saya X faham macam mana proses? Mohon bantuan akak! Terima kasih

      Delete
    2. Hello saya Indonesian married with Japanese men who work in Malaysia can I apply spouse visa? If ya what I have to do at the 1st time (where have to go, and what kind of documents that I need). Thanks

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Assalamualaikum...semua borang2 memohon visa ikut suami/isteri diisi oleh pemohon itu sendiri setelah lengkap blh lah d kemukakan d mna2 pejabat imigresen mengikut daerah kta menetap..☺️

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...semua borang2 memohon visa ikut suami/isteri diisi oleh pemohon itu sendiri setelah lengkap blh lah d kemukakan d mna2 pejabat imigresen mengikut daerah kta menetap..☺️

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum...semua borang2 memohon visa ikut suami/isteri diisi oleh pemohon itu sendiri setelah lengkap blh lah d kemukakan d mna2 pejabat imigresen mengikut daerah kta menetap..☺️

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum.. kalau basic gaji suami tak sampai rm2000 tak boleh apply
    Visa ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cari penaja/sponsor lain yang ada gaji basic 2000

      Delete
  6. Assalamualaikum.. kalau basic gaji suami tak sampai rm2000 tak boleh apply
    Visa ke...

    ReplyDelete
  7. Assalamualikum...kak saya nak tanyaa,untuk permohnan visa mcmni..suami saya kenaa keluar dari malaysia ke,contohnya dia warganegara pakistan..ke blh stay kat malaysia tanpa perlu keluar

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau visa dia masih aktif, x perlu keluar, sebab suami sya dulu x keluar, apply terus dapat, yg penting kena dua dua hadir dan dokumen mesti komplet. visa suami cik under apa skg??

      Delete
  8. Assalamualikum...kak saya nak tanyaa,untuk permohnan visa mcmni..suami saya kenaa keluar dari malaysia ke,contohnya dia warganegara pakistan..ke blh stay kat malaysia tanpa perlu keluar

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum.. sy warga indonesia.. sy dah datang melancong di malaysia.sy dh ada di malaysia skrg ni.. jadi..sy nk tnya.. visa ikot suami boleh mohon di malaysia tak.. sbb ada kwn2 kata hnya boleh mohon di konsulat malaysia di indonesia.. kalau x boleh.. sy kna patah balik indonesia la nnti..

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum.. sy warga indonesia.. sy dah datang melancong di malaysia.sy dh ada di malaysia skrg ni.. jadi..sy nk tnya.. visa ikot suami boleh mohon di malaysia tak.. sbb ada kwn2 kata hnya boleh mohon di konsulat malaysia di indonesia.. kalau x boleh.. sy kna patah balik indonesia la nnti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau visa ikut suami, anda harus mohon di malaysia.
      kalau mohon di konsulat malaysia di jakarta , itu hanya visa lawatan yang hanya sah laku selama 3 bulan sahaja..

      Delete
  11. Salam. Tumpang tanya. Kalau nak lanjutkan visa selepas bernikah, ada tak imigresen tetapkan syarat berapa lama tempoh visa sosial tu mesti valid?

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum...jika suami sy ni ade mykas n ade surat beranak mcm mne ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rosmawati.. Process sama saja cuma nnti dia akan bgi pilihan nak pilih kewarganegaraan apa? So dia kena surrender mykas dia..

      Delete
  13. Assalamualaikum. suami tak dapat visa lanjutan. Kerana tiada learn mppp.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Salam, sye nk tanye knpe nk smbung visa untuk suami sy x blh, pdhal mse tamat tempo msh 6 hr lg, td sy gi imigrasien pkns sah alam, pihak imigrasien kate kna blk indo pastu kna cop visa kat imigrasen malaysia yg kat jakarta,pdhal sye dah bwa sijil nikah ngan pasport sekali, tlg bg tau ye ape ade undang baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. adakah pernikahan puan dah didaftarkan d pejabat agama islam d maaysia? adakah pernikahan telah lebih 6 bulan? (sekiranya suami wargenegara asing) : Boleh hubungi sy personal 0143181480

      Delete
    2. boleh extend. tak ada masalah. kenapa pulak tak boleh. saya sambung visa sebab nak urus dokumen sangkut sebab sijil nikah original tak dapat lagi. Imergresen bagi sebulan lagi tanpa bayaran apa2 pun. Buat di Putrajaya

      Delete
  16. salam, skrg ni betul ke ade undang2 yang kita hanya boleh mohon spouse visa lepas 6 bulan berkhawin/register di jpn. saye dah pegi PKNS tapi disuruh tunggu 6 bulan. takkan nak keluar masuk 6 bulan. payah kalau balik negara asal pulak. mcm mne ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekiranya suami puan wargenagara asing mesti pernikahan tadi sekurang2nya 6 bulan. Hubungi sy utk details : 014-3181480

      Delete
    2. Mohon bantuan, betul ke skg ada akta baru utk cop visa kena keluar negara dulu even pasport dn visa belum expired?

      Delete
    3. Ye undang2 baru selepas nikah 6bln baru boleh buka file...if visa nak xpired better balik negara asal n masuk balik...suami saya pun sudah balik negara dia n dia cuba mohon visa kahwin di sana...

      Delete
    4. Salam cik puan,Sya dah buat proses mcm puan sarankan,tpi immigration sarankan saya untuk cooling period slma 6 Bulan di Indonesia,I mean tinggal diindonesia baru boleh buka file

      Delete
  17. Saya ingin mendapat pengesahan. Perempuan warga Indon kahwin dgn wn Malaysia dan ada anak bersekoloh darjah 2. Bolehkah di isteri mohon visa menggunakan nama anak yg bersekolah ni tanpa suami hadir di pejabat Imigresen.

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum maaf jika lewat tempat ini saya publikasikan kisah sukses saya.. senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman-teman disini. barangkali ada teman-teman yang sedang kesulitan masalah keuangan. Beberapa waktu yang lalu perusahaan percetakan saya dirundung hutang yang cukup besar. Hal itu di akibatkan melonjaknya harga kertas dan tenaga upah yang harus saya bayar kepada para karyawan saya. Sementara itu beberapa tender yang nilainya cukup besar gagal saya menangkan. Akibatnya saya harus menjaminkan mobil saya untuk meminjam hutang dari bank. Namun hal itu belum cukup menutup devisit perusahaan. Bahkan pada akhirnya rumah beserta isinya sempat saya jaminkan pula untuk menutup semua beban hutang yang sedang dilanda perusahaan. Masalah yang begitu berat bukan mendapat support dari istri justru malah membuat saya bersedih bahkan sikapnya sesekali menunjukan rasa kecewa. Hal itu di sebabkan semua perhiasan yang sempat saya hadiahkan padanya turut saya gadaikan. Disaat itulah saya sempat membaca beberapa situs yang bercerita tentang solusi pesugihan Danah Gaib 3M dari MBAH SUROPALA dan akhirnya saya menghubungi beliau. Kata MBAH SUROPALA pesugihan yang cocok untuk saya adalah pesugihan Danah Gaib. Tanpa pikir panjang semua petunjuk MBAH saya ikuti dan hanya 3 hari. Alhamdulilah akhirnya danah gaib yang saya minta benar benar ada di rekening saya. Perlahan hutang-hutang saya mulai saya lunasi. Perhiasan istri saya yang sempat saya gadaikan kini saya ganti dengan yang lebih bagus dan lebih mahal harganya. Dan yang paling penting bisnis keluarga yang saya warisi tidak jadi koleps. Jika ingin seperti saya silahkan minta bantuan kpd beliau karna cuma beliau yg behasil membantu saya telpon MBAH SUROPALA di nomer +6285~319~483~234 semoga bisa bermanfaat kpd anda.


    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum.. Saya nak tanya... Kalau saya orang sarawak pulak... Suami orang yaman.... Bagaimana boleh saya nak perbaharui visa seterusnya? Boleh x kat sarawak sahaja.... Nak ambik cuti payah pulak... Kalau nak pergi kl

    ReplyDelete
  20. Salam..kak nk tnya misal kta sya nk smbung visa utk suami tpi psport dia dh mati stahun..mcmmne ye?kne blik indonesia ke..kalau pergi batam saja tak boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak bgi pgalaman bolh..saya pun ad masalh yg sama..macam mn jalan oenyelesaianya

      Delete
  21. Sy org Sarawak apa cara mahu kahwin perempuan indonesia,dia atas tanggu oleh boss dia visa tamat bulan 1.12.2017 apa boleh sy buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balik Indonesia..buat permohonan baru atas jaminan suami..

      Delete
  22. Suami warga Pakistan,nak apply vIsa pasangan mcm mne,ape syarat² dia n ape dokumen mereka nak , perlukah suami balik negara asal selama 6 bulan?
    Tq pada yg sudi reply

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut je dokumen yg akk tu nyata kn d ats..

      Delete
    2. Kena bali negara asal untuk cooling period sebab buka fail selepas perkahwinan pun selepas tempoh 6 bulan.

      Delete
  23. Assalamualaikum, Saya orang Malaysia tapi bakal isteri orang filipina, kami merancang selepas nikah kami mahu melancong ke negara2 europe tapi malang bagi pemegang passport phlipines kena ada visa ke nagra2 europe. Jadi selepas saya memohon spouse visa di imigresen adakah dia boleh pergi ke negara2 europe kerana saya telah menjamin isteri saya, terima kasih.

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum saya inging berkahwin dengan orang bangladesh saye nak tanya dia cakap selepas 6 bulan baru boleh amik pas visa tanggungan bawah istri so maknanya dalam 6 bulan tu dia berulang alik la ea?

    ReplyDelete
  25. Saya nak tanya bakal isteri saya ni passport nya tanggungan bos dia dapat kah saya jamin dia222

    ReplyDelete
  26. Asslamualaikum kak.. maaf ye saya nk tanya pasal nak buka file saya orang phillipine kawin dgn org malaysia.. kawin nak masuk 3tahun anak dah 2
    Tapi saya balum lagi dalam jaminan suami and saya dah kira over stay... ada tk advice akak apa yg patut dan suami sya harus buat.. ? SemuA surat nikah sijil nikah ada.. pls help

    ReplyDelete
  27. Salam sy WNMalaysia ister WNI kami berkawin di jember indonesia 9-7-2018 apa prosedur/syarat untuk sy ingin bawa isteri tingal di malaysia mohon bantuan penjelasan secara terperinci??

    ReplyDelete
  28. Salam sy WNMalaysia ister WNI kami berkawin di jember indonesia 9-7-2018 apa prosedur/syarat untuk sy ingin bawa isteri tingal di malaysia mohon bantuan penjelasan secara terperinci??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Sye bkn admin cuma sye nk sediki share pengalaman sya... biar gk nyesel harus bolak balik malaysia mcm kawan saya...
      Awal kali yg harus u buat

      1.legalisir buku nikah kalian(asli dan 5 copy) ke kua yg mengeluarkan buku nikah kalian. Terus ke beberapa instansi negara di jkt. KEMENTRIAN AGAMA. KEMEN HUKUM DAN HAM . KEMEN LUAR NEGRI....
      2. LAPORKAN PERNIKAHAN KALIAN KE KEDUTAAN MALAYSIA DI JAKARTA...+LEGALISIR.

      3. BUAT VISA SINGGLE ENTRY(3BULAN) IKUT SUAMI. DI MENARA PALMA.(RP890.000)

      4.IKUT KURSUS SEBELUM KAWIN .
      5.DAFTARKAN PERNIKAHAN DI PEJABAT AGAMA DI MALAYSIA.
      6. LEPAS TU APPLY VISA IKUT SUAMI BIAR ISTRI KAMU GK JADI PENDATANG HARAM.

      Delete
    2. Salam,boleh tau visa single entry (3bulan), siap 1 hari atau berapa hari? Terima kaseh.

      Delete
    3. siap 3 hari bekerja

      mungkin kena interview dulu di kedutaan msia di jalan rasuna said kemudian ke menara palma lagi

      saya dulu ga interview di jalan rasuna said karena udah mohon ijin nikah di sana

      Delete
    4. Mbak mau nanya ,visa ikut suami sya yg 3 bulan urus d jakarta hari tu tgl 22nov ni tamat . So sy kena apply visa 2 bulan lg dimana ?di KBRI atau di imigresen..? N sy skrg lagi hamil ,tp mcm ngidam mknan dr aceh sbb sy asal aceh .. gmna ,dlm mse pngurusan visa ni bisa gak sy balik indonesia sbntar mbak .. mohon penjelasan nya mbak .. terimakasih .

      Delete
    5. Boleh apply di imigresen msia je dia akn bg terus 2 bulan. 1 hari siap

      Delete
  29. Min keluar n duduk kt negara asal brp hari ye

    ReplyDelete
  30. assalam. sy nak tanya. kalau kami masih tak dapat penaja yg bergaji 2K. masih boleh sambung visa di imigresen tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penaja? Suami / isteri warganegara boleh jadi penaja. Kalau gaji dalam slip gaji tak cukup, boleh guna kerja part time lain. minta slip gaji majikan. 2 kerja mesti cukup

      Delete
    2. Nak tnya ni pasal kno ye jna ad penaja..kongsi pglamn bolh..sbb sekatng sy mgalami masalah visa

      Delete
  31. A,kum..sy org mlysia istri owg indnesi.sy mhu mohon visa utuk istri.tp 9.10 pas melangcong istri sy tamat.ari ahad bru sy mohon dkt emegresen alor star.agak2 blh siap.sy ad surat nikah mlysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Encik,boleh tanya bagaimana visa ikut suami istri encik sudah siapkah?

      Delete
  32. Assalamualaikum, Harga untuk 2018 di johor sama ke macam harga yang awak letak tu?

    ReplyDelete
  33. Salam..Bole sya tahu berapa kadar bayaran untuk visa lanjutan selama 5 tahun..bagi negara pakistan dr jaminan isteri.tq klu sudi reply

    ReplyDelete
  34. Nak tanya buat visa ikut istri ..lekaki orang inIndones

    ReplyDelete
  35. Salam nak tanya, bila dah submit dokumen kat pejabat imigresen, dia ada bagi tarikh untuk pembayaran dan kemukakan passport.
    Soalan saya, adakah saya akan dapat terus visa pada tarikh tersebut atau saya kena tunggu lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..selalunya kalau imigresen dah bg tarikh utk pembyrn n kemukakan passport tu bererti visa tu siap pd tarikh yg diberi itu la.

      Delete
    2. Assalamualaikum nk tanya saya kawin dengan orang prpuan Malaysia dah 4tahun masih boleh urus visa ke

      Delete
  36. assalamualaikum...suami sy warganegara malaysia, skrg lg proses visa ikut suami di imigrasi shah alam...pihak imigrasi minta bukti sy masuk malaysia yg terakhir,tp sy masuk malaysia melalui pelabuhan pasir gudang dan tdk ada tiket ferry yg pertinggal untuk penumpang....bagaimana solusinya?

    ReplyDelete
  37. assalamualaikum...suami sy warganegara malaysia, skrg lg proses visa ikut suami di imigrasi shah alam...pihak imigrasi minta bukti sy masuk malaysia yg terakhir,tp sy masuk malaysia melalui pelabuhan pasir gudang dan tdk ada tiket ferry yg pertinggal untuk penumpang....bagaimana solusinya?

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum. ...nak tanya, klo nak buat visa ikut suami WN mlaysia hruz urus di jkt, indonesia pa di malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di Malaysia aja .kalau syarat seperti diatas lengkap .

      Delete
  39. Salam..nk tnya.sy buka file slpas kahwin di trengganu sblm ni sy mnetap d tgganu..tp sekarang visa 6 bulan suami blm tmat..sy nk buat pemindahan tmpat tggal ke KL..mcmmna procedure imigresen yg perlu sy buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi ke imigresen terengganu, minta borang pindah fail.

      Delete
  40. Assalamualaikum ..saye nak tanye ..saye nak buat visa suami bawah jaminan saye ..suami saye wn indonesia.. menikah di malaysia johor sudah 4 bulan .. syarat2 dokumen yg di perlukan ape sahaje ..dan berapa pembayaran nye ??? ..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syarat nak mohon visa untuk suami, mesti dah kahwin 6 bulan baru boleh mohon. Penjamin/penaja mesti pendapatan RM2000 ke atas. Borang2 ambil di kaunter pas & visa imigresen, nanti ada checklist dokumen yg diperlukan. Pergi ke imigresen negeri ikut i/c isteri.

      Delete
    2. Assalamualaikum skarang dah 2019, ada dengar katanya sekarang undang2 baru kalau boleh bagi info sekarang apa je yang perlu di kemukakan

      Delete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum.. nak tanya, kalau visa ikut suami tapi suami dah meninggal boleh di perpanjang/sambung lagi atau tidak dan macam mna cara dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh je utk balu kpd warganegara mesti ada sijil kematian borang pun beza.dan mesti ada penaja,utk lbh detail sila ke pejabat imigresen area anda tinggal

      Delete
  43. Assalammualaikum.nak tanya tentang status file isteri ikut suami warganegara...saya ada buat pertukaran alamat imgr shah alam ke imgr kota kinabalu sabah 4 tahun leaps...bila saya tanya imgr kota kinabalu kata mereka tidak menerima file tersebut...nak kepastian..ada kah file tersebut masih berapa dekat imgr shah alam?Dah try cal tapi tak dapat..

    ReplyDelete
  44. Salam.. Sy nak tnya.. Ayah sy dh kwin ng ibu sy lbih dr 20thun(umur sy) tp sblum ne ayah sy d jamin oleh compny.. Tp skg boss dh nk btalkn jminan... So mcm mna sy atau ibu sy nak jamin ayh sy?? Coz ayah dn ibu xde surat kahwin yg sah dr muis.. Diorg kwin kampung jerr.... Agak2 boleh urus tk?

    ReplyDelete
  45. Aslmkum..nk tanye mcmne nk uruskan perkahwinan calon isteri ade pasport tapi tak ade visa? Dan berapa kenakan bayarannya utk mnghidupkan visa?

    ReplyDelete
  46. salam... sy nk tny pasal spouse visa (visa ikut suami) suami warga negara Malaysia, sy warga Indonesia n kami dah berkahwin selame 5 bln (document nikah semua dah lengkap) skrg ni sy masih menggunakan permit under manufacturing dan akan habis pd tahun 2020, ingat nak habis kan contract kerja dulu. klo sy end kan contract kerja awal (sblm permit kerja habis) n uruskan visa ikut suami tanpa hrs pulang ke Indonesia apakah diperbolehkan??? atau mmng hrs pulang ke Indonesia terlebih dahulu?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sualan Yg sama sis. Sya pun bagitu juga. Skrg nak tanya sis sda buat ka? Sya perna tanya emigration

      Delete
    2. Kena balik negara asal juga utk cooling period. tak boleh tidak. undang2 baru tetapi tak dikemaskini dalam website JIM

      Delete
    3. So slama cooling period tu.. Tak bole masuk malaysia ke? Atau msh bole masuk malaysia lalu pasing? Sbb sya tgah nak uruskan visa ikut suami jg.. Sya permid mati bulan 4 2020.

      Delete
    4. Slama cooling period tak bole masuk malaysia slama 6 bln

      Delete
  47. Mau tanya kak . permohonan visa itu berarti tunggu sijil asli nikah keluar ke mcm mana ?
    Ke contoh hari ni kahwin lusa pergi pejabat imegresen ? Mohon penjelasan kak

    ReplyDelete
  48. Assalamualaikum admin. Maaf sya nak tanya sedikit sebab sya nak tau pendapat admin. Bagini cerita nya sya sebenarnya lahir sabah tapi ada sijil yg lama yg kecik belum kena tukar lagi. Masa umur 7 tahun balik philippine dan buat sijil lahir sana. Umur 18tahun balik sabah bekerja buat pasport guna sijil philippine di jamin oleh company.
    Lapas umur saya 25tahun saya nak berkawin GF sya warganegara. Tapi malang nya kami kena tulak masa buat surat nikah. Alasan Pejabat Agama cancel jaminan company kena balik kampung buat buku baru 6 bulan baru balik dengan visa pas lawatan. Tapi masa tu tak jadi balik sebab duit tak da.1 tahun kemudian sya ada kenal satu ustad yg berkerja di jabatan agama dan saya tanya2 cara2 supaya dapat sijil nikah. Ahirnya saya dapat kabar baik. Ustad cakap boleh guna sijil sabah yg kecik sebagai penjamin pasport sepaya dak paya balik kampung. Lapas itu sya terus daftar pada bulan 4 2019. Pada awal bulan 8 ahirnya keluar juga KAD nikah dan sijil original dari jhaiens. Pertanyaan saya admin. Skrg suda ada sijil saya boleh ka sya terus pergi imegration terus tukar jaminan istre? Atau kena juga balik kampung? Kalau di suru juga balik boleh ka sya tunjukan yg sya ada sijil sabah kalau boleh tidak paya balik kampung? Trimah kasi admin. Maaf dengan bahasa sya.

    ReplyDelete
  49. Assalam.. Mohon pencerahan. Anak akak sudah bertunang dgn warganegara Bangladesh april lalu. Ingin kami nikahkan pada tahun ini. Soalannya, dia adalah pemegang visa pekerja sementara. Tetapi telah tinggal di Malaysia 12y lamanya, n ada kedai sendiri. Bisnes jual barang2 islamic di sri petaling.. Jadi, adakah cara yg terbaik, untuk mereka bernikah? N bagaimana status anak2 mereka sekiranya mereka telah bernikah nanti. Adakah akan mendapat warganegara Malaysia atau sebaliknya..? Email akak sofyatiku66@yahoo.com, 0178363606 tqvm in advance

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. Kalau untuk menjamin passport Philipiness macam mna procedure dya... Sbb ni da passport tpy blum da cop pilipine lagi sbb dya uat d embbassy malaysia

    ReplyDelete
  52. assalamualaikum..sy nk tnye mcm mne ye klo sy nk nikah dgn org jakarta tp dia 1st time nk masuk mlysia..so kira psprt baru.. kne buat cmne ye..kne ulang alik setiap bln slps nikah ke atau dia mohon trus kt knslt mlysia kt sana utk pasport 3bln? blh bg pncerahan...

    ReplyDelete
  53. assalamualaikum..sy nk tnye mcm mne ye klo sy nk nikah dgn org jakarta tp dia 1st time nk masuk mlysia..so kira psprt baru.. kne buat cmne ye..kne ulang alik setiap bln slps nikah ke atau dia mohon trus kt knslt mlysia kt sana utk visa 3bln? blh bg pncerahan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. suami saya org indonesia, saya org mlysia,,suami saya bru first time masuk malaysia utk nikah kat malaysia bulan 8 2019 lalu, gunakan visa 90hari dari kedubes malaysia di jakarta ya ^^, harga 1jt 250ribu (siap 1hari),, 870rp siap 3hari bekerja..
      apa2 bole contact saya di fb (hanis hazleen) okay..in shaa Allah saya cuba bantu semampu saya

      Delete
    2. Assallamu'allaikum..saya WNI menikah dgn warga tempatan. Kami menikah di thailand dan suami muallaf.apakah bisa trus mohon visa ikut suami dgn sijil nikah dari thailand itu??

      Delete
    3. saya wrg negara indonesia br nikah ma warga mlaysia pd tgl 9okt 2019 saya dtg malaysia pd tgl 6okt2019 dan urus visa ditgl 29okt 2019 masa saya tgl dimalaysia 23hr apakah saya hrs plng indonesia sblm urus visa pd tgl 29okt tq

      Delete
  54. assamualaikum mao tny saya warga indonesia nikah ma warga negara mlaysia tgl 9oktober 2019 dan saya dtg dr indonesia ditgl 6oktober 2019 pertanyaan saya tgl 29oktober br dpt prg imigrasian batu pahat urus visa krn suami sibuk krja dan pada tgl 29 saya sudah tgl 23hr dimalaysia apakah saya perlu balik keindonesia cop pasport lg baru bisa urus visa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgk kpd visa puan kalau 30hari. Kena keluar sebelum 30hari

      Delete
  55. Nak tanye...visa ikut isteri warga negara Malaysia,ada anak seorang.. apabila sudah bercerai visa boleh sambung lagi ke tak? Kalau tak boleh adakah perlu batal kan visa dulu sebelum keluar dari Malaysia? Mohon info.....



    ReplyDelete
  56. Sis nak Tanya kalau suami Tk de slip gaji mcm mne?sbb suami kje sndiri..Tk tentu..lpastu klu pkai bill air shja boleh tak

    ReplyDelete
  57. Assalamualaikum..sayanak tanya mcm mana pulak kalau saya penduduk tetap untuk apply spouse visa bg isteri saya.apa prosuder document yg says pelu sediakan..T.kasih

    ReplyDelete
  58. Assalamualaikum, saya nak tanya bagaimana jika isteri warganegara malaysia, suami, warganegara indonesia dan kami menikah di indonesia, untuk buat visa ikot isteri apakah saya perlu buat di malaysia atau embassy di indonesia, terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..visa ikut isteri harus dibuat di malaysia shj.

      Delete
    2. Salam. Sebelum ni suami saya pakai mykas, kami sudah berkawin 6tahun dan ada 2org anak. Tahun 2017 jpn taknak teruskan mykas suami saya dan suruh dia buat pasport atas jaminan saya. Sekarang suami dah ada pasport tapi pasportnya kosong takde cop apa2. Suami ada bersama saya diselangor. Untuk buat pas visa ikut isteri adakah suami saya perlu keluar negara atau boleh stay sini dan kami berurusan di sini saja?

      Delete
  59. Kami dah bercerai 3 buln, visa ikut bekas suami masih ada baki 8, adakah perlu batalkan sekarang atau tunggu sampai habis, kami ada 5 org anak warganegara Malaysia.

    ReplyDelete
  60. Sis dah 1 minggu saya apply visa ikut suami dimalaysia, nak tanya visa ikut suami kira2 berapa bulan ya siap nya?

    ReplyDelete
  61. Visa yg awak apply tu yg percubaan 6 bln tu ke atau mcm mne..selalu imigresen akn bg surat pemberitahuan bila blh collect n buat pembyrn sekali

    ReplyDelete
  62. Salam..saya baru menikah dgn warganegara malaysia,sijil menikah ada mau mohon visa ikut suami,macam mana proses nya? Tolong penjelasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru2 Ni Kami Datang Imigrisen. Kami Bawa Sijil Nikah.lapas tu dorang cakap. Kalaw Pasport tu ada jaminan lain contoh company kerja. You kena cancel dulu.minta surat lepas. Balik kampung. 6 bulan dari tarik. Baru masuk malaysia.

      Delete
    2. wasalam...jika visa sudah hampir tamat..kena balik negara asal dulu.. mohon visa ikut suami kena tunggu 6bulan dari tarikh sijil nikah dikeluarkan/didaftarkan.

      Delete
    3. Maaf, kena tunggu 6 bln dari tarikh sijil nikah dikeluarkan/didaftarkan oleh mane ye? Kua/embesi malaysia yg di jakarta/kbri?

      Delete
  63. Assalamialaikum,saya warga sabah,suami saya warga pakistan.dokumen semua da lengkap.kalau saya nak buat jaminan untuk suami saya.apa apa yang perluh saya kemuka kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paspot suami dgn visa yg masih hidup serta sijil nikah malaysia. Terus bw pegi imgrsen bertanya untuk lebih lanjut

      Delete
  64. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  65. Boleh tanya aku kawin dengan orang Malaysia dh4tahun boleh y urus visa kat sini

    ReplyDelete
  66. Salam..saya baru kawin dengan orang malaysia...sebelum ajukan visa ikut suami apa harus cari surat dari 3 kementrian hukum dan ham,kementrian luar negeri dan kedubes malaysia yang ada dijakarta semua pastu harus datang suami istri juga ya...naru datang ke kedutaan kbri penang?

    ReplyDelete
  67. Assalamualaikum,surat2 sy sudah lengkap dan bila memohon ijin visa ikut suami harus ke konsulat malaysia diindonesia atau bisa kita urus di malaysia saja.. Mohon pencerahanny admin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam wbt
      Visa ikut istri/suami hya bisa dipohon di imigrasi msia mengikut negeri yg dipaparkan pd ic istri/suami. Pas/visa yg dipohon dikonsulat msia adalah pas lawatan sosial bukan visa ikut istri/suami.

      Delete
  68. Assalamualaikum kak..saya ada kas suami saya Indonesia,saya warganegara.kita kahwin feb lepas. Nak bukak file kene tunggu 6bulan lepas kahwin baru boleh mohon... Saya keje berniaga (swasta) boleh x saya mohon visa suami ikut istri...
    Xkan lah dia baleh tiap2 bulan sebab paspor de cop melancong jer.. apa saya kene buat supaya suami saya boleh duduk lama sikit Kat Malaysia kak?

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum maaf saya nak bertanya kalau suami sudah meninggal jadi istri ni boleh sambung visa ke tapi istri tiada anak

    ReplyDelete
  70. Assalamualaikum.. isteri sy visa dah tamat tempoh..visa buat d Sabah ..boleh sy sambung visa isteri sy d KL?nak balik tak boleh .pkp..

    ReplyDelete
  71. Assalamualaikum ,pak nk tanya ,macam mana nk sambung visa pengikut secara online?

    ReplyDelete
  72. Assalamualaikum..kalau penaja isteri tu gaji x sampai rm2k macammana?

    ReplyDelete
  73. Adik saya kahwin dengan lelaki warga indonesia .sekaran gnk pg dftr kt imigresen kali pertama..tp gaji dia x sampai rm2k.boleh x kalau dia sendiri jd penaja walau gaji x sampai rm2k

    ReplyDelete
  74. 20/12/20 kami sekeluarga akan berpindah Dan menetap ke Tawau setelah Tamat perkhidmatan TLDM, bagaimanakah sy hendak menjamin passport isteri , adakah perlu membuat temujanji atas talian untuk pindah fail passport jaminan isteri sy ke Tawau , sy berasal dari pontian johor dan ingin menetap di Tawau selepas bersara setelah berkhidmat di Sabah sejak 2011, adakah dibenarkan atau memerlukan jaminan passport orang tempatan Sabah menjamin sy org semenanjung ,

    ReplyDelete
  75. Sy orang Indonesia,ade permit kerja. Suami sy ic merah blh x sy tukar permit sy jd visa ikut suami?

    ReplyDelete
  76. Assalammualaikum , Hi RedBellas. nak tanya. kalau masa kali pertama borang im 12 tuh kene ada berapa salinan sebenarnya. sya dapat satu salinan sahaja. tapi masa mohon kali pertama kene ada 2

    ReplyDelete
  77. Salam encik syarat2 di atas kalo tak ade gambar perkahwinan mcm mane ya blh di terima atau tak.. Sb dulu nikah hanya akad nikah saksi dan juri nikah saja

    ReplyDelete