Total Pageviews

Thursday 27 November 2014

Jom ZUMBA!

ZUMBA? Apa tu? Bagi sesiapa yg belum penah dengar, meh cekkk nak bagitau..Zumba atau dikenali sebagai senama kardiovaskular dan lain-lain:


  1. Apa dia? Zumba merupakan kombinasi elemen tarian dan aerobik yang mulanya diasaskan oleh seorang choreography pada tahun 1990-an sebagai program kecergasan di Colombia dan dari itu, Zumba telah menjadi popular.
  2. Dance workout: Tarian kecergasan Zumba ini memberi kelebihan kepada kecergasan dan kesihatan anda juga disamping mengikut rentak gabungan salsa, mambo, hiphop, latin dan sebagainya.
  3. Bakar kalori: Jangan tak percaya, satu sesi Zumba boleh membuatkan anda membakar 500 – 1000 kalori pada satu satu masa(45-60min). Syabas!
  4. HIIT? Zumba sesuai diamalkan untuk ‘interval training’ bagi membakar lebih kalori dan meningkatkan endurance(ketahanan fizikal)
  5. Mood down? Jgn risau, anda boleh berhibur, dan bersosial bersamai rakan rakan lain dengan cara yang lebih ‘enjoy’ dan santai.
  6. Seronok tak? Zumba adalah salah satu cara yang menyeronokkan untuk exercise, mungkin bagi sesetengah orang, ia lebih seronok daripada usual workouts. Taklah anda setiap masa buat workouts yang sama dan membosankan itu.
  7. Seksi! Pergerakan dance Zumba workout itu memang seksi dan membuat wanita-wanita berasa cantik dan menarik. Goyang gitu.
  8. Senaman kardio: Tambahan lagi, intensity tinggi dan rendah yang diselang-selikan dalam senaman Zumba ini seolah olah memberi anda latihan kecergasan yang lengkap, juga satu latihan cardiovascular yang baik.
  9. Kuatkan abs dan pinggang! Menari ala-ala latin ini memang sering melibatkan pergerakan “gelek-gelek” pinggang yang secara tak langsung kuatkan bahagian core (abs, oblique anda.)
Aku join kelas Zumba ni lepas mencari-cari di Google dengan gigihnya sebab nak loose weight punya pasal kan. Nak pegi gym, memang aku malas & rasa membazir. Lepas search aku jumpa kelas Zumba ni yg diasaskan oleh Nikki. Dia buat kelas-kelas Zumba kat 2 tempat. Di Peekabo Tesco Mutiara Damansara & The Club @ Bukit Utama ( alaa.. kelab golf tuuu). First time aku join ada promotion newbie RM100 - 10 kelas. Murahhhhhhh!!!

Aku join kat Peekabo Tesco hari pertama tu, Ya Allah instructor tu mmg macam lipas kudung la. Berpeluh berbaldi-baldi aku (over sgtttt). Tapi best sangat-sangat sebab dapat bakar kalori hingga 600 hanya dalam masa 1 jam. Memang sesuai lah dengan misi aku untuk kuruskan badan dalam masa 5 bulan ni. 

Kalau daftar kelas Zumba yg diasaskan oleh Nikki ni, kita boleh join dua-dua tempat yg aku sebut di atas tu. Aku memang recommend sangat pada korang yg duduk area Kota Damansara atau sewaktu dengannya untuk join Zumba ni. Memang best, happy dan dapat kawan-kawan baru. Lagu-lagu semua updated tauuu! hehe..

okay.. aku sertakan gambar-gambar kelas Zumba untuk tatapan korang.


No comments:

Post a Comment